Diety

DIETA W NIETOLERANCJACH POKARMOWYCH

 

Alergie pokarmowe lub nietolerancje wymagają diety eliminacyjnej. Zdarza się, że jako Dietetyk4u pierwsza zauważam ten problem.

Alergię może spowodować każde pożywienie, jednak istnieje kilkanaście pokarmów, które najczęściej wywołują objawy uczulenia. Należą do nich m.in. mleko, jajka, orzeszki ziemne, zboża zawierające gluten, ryby i skorupiaki. Z alergii na niektóre składniki pożywienia się wyrasta, inne niestety uczulają przez całe życie.

Tak jak w przypadku alergii np. na pyłki roślin czy kurz, w alergii pokarmowej mamy do czynienia z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na jakiś składnik pożywienia. 

 

 

Nietolerancja pokarmowa, bardzo często mylona z alergią pokarmową, jest dla wielu osób utrudniającym życie problemem. Często nietolerancja pokarmowa obejmuje całą linię produktów, które wywołują pewne nieprzyjemne efekty. Najczęściej pojawiają się takie objawy jak zmęczenie, zawroty głowy i bóle migrenowe, biegunka lub rozwolnienie, wykwity skórne i nudności przypominające nudności przy grypie żołądkowej. Najważniejsza w ochronie własnego zdrowia przed szkodliwymi skutkami nietolerancji pokarmowej jest właściwa dieta. Zawsze należy konsultować dietę z Dietetykiem.