Diety
DIETA ODCHUDZAJĄCA
Na świecie nie ma 2 identycznych ludzi, na dietę każdy reaguje inaczej. Jedni chudną szybko, bez problemów, inni miewają okresy spowolnienia i braku efektu. Niestety jest to wpisane w proces odchudzania. Detetyk4u jest po to, aby przejść przez to sprawniej.
Grozi nam epidemia, nie nadwagi, lecz otyłości. Ludzki organizm nie ma górnej granicy gromadzenia tłuszczu, więc każda nadwaga może przekształcić się w otyłość. Nadwaga szkodzi ─ każda. Zarówno ta charakterystyczna dla kobiet czyli pośladkowo ─ udowa jak i brzuszna ─ dotyka mężczyzn, ale też kobiet.
Przyczynami nadwagi są nadmierna ilość jedzenia, geny, choroby, leki oraz unikanie aktywności fizycznej.
Nie ma uniwersalnego jadłospisu dla osób, które chcą schudnąć. Każdy jest inny. Mamy inne sylwetki, płeć, metabolizm, tolerancję produktów, wiek.
Jeśli się odchudzamy, musimy dostarczyć mniej kcal w pożywieniu. Podczas odchudzania nie powinniśmy porównywać wagi z innymi. Najlepiej wolno i trwale tracić tkankę tłuszczową. Sami musimy decydować czy chcemy chudnąć szybciej, kosztem większych wyrzeczeń dietetycznych, czy wolniej, przy mniejszych ograniczeniach żywieniowych.
W początkowej fazie waga szybko się obniża w wyniku utraty nie tylko tkanki tłuszczowej ale i wody. Później tempo utraty wody zmniejsza się i ubytek masy ciała jest wolniejszy. I w tym momencie wiele osób poddaje się, uważając dietę za nieskuteczną. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i tracić ok. 0,5-1 kg na tydzień. Szybsze tempo jest szkodliwe i tu bardzo ważna jest aktywność fizyczna.
Co, ile i jak jeść
– Regularnie, urozmaicone posiłki , co najmniej 4-5 posiłków dziennie. Odchudzanie nie polega na głodzeniu się. Głodzenie się na zmianę z jedzeniem 1-2 posiłków powoduje rozregulowanie metabolizmu w organizmie. Osoba głodna je więcej niż potrzebuje, dlatego lepiej jeść mniej i częściej.
- Umiar w jedzeniu
Nie należy najadać się do syta. Jeżeli są zbyt długie przerwy, można zjeść coś lekkiego np. jabłko, jogurt
- Unikanie podjadania
- Ograniczenie posiłków o dużej zawartości tłuszczu
Tłuste mleko- chude mleko, chude sery, wędliny drobiowe, z indyka, zupy na wywarze z jarzyn. Nie jeść śmietany, sosów, majonezu ze sklepu
- Unikać smażenia
- Ograniczyć cukier i słodycze
Są to łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko zamieniane są na tkankę tłuszczową. Szczególnie lody, czekolada, słodkie napoje.
- Spożywać owoce i warzywa
- Pić dużo wody niegazowanej, herbatek ziołowych
- Unikać soli
Zamiast zawierzać dietom cud, zaufajmy dietetykowi. Racjonalne odżywianie się, regularne posiłki i odrobina wysiłku fizycznego, to najlepszy sposób na szczupłą sylwetkę.