Diety
DIETA DLA SPORTOWCÓW
Żywienie ma znaczący wpływ zarówno na jakość, jak i na efekt treningu. Odpowiednia strategia żywieniowa odgrywa kluczową rolę w przypadku każdej dyscypliny sportowej, u osób w każdym wieku. Znaczenie diety wzrasta wraz ze zmianą stopnia zaawansowania treningu – w sporcie wyczynowym odpowiedni sposób żywienia uznaje się za tak samo ważny, jak sam trening.
Żywność jest “paliwem” dla naszego organizmu. Jeżeli nie dostarczymy go w odpowiedniej ilości lub użyjemy złej jakości surowca, nasz organizm nie będzie miał możliwości funkcjonować na pełnych obrotach, mimo swojego potencjału.
Odpowiedni sposób żywienia ma więc fundamentalne znaczenie nie tylko w przypadku sportowców trenujących zawodowo, ale także u osób chcących poprawić swoją sprawność fizyczną.
Co należy uwzględnić, podczas ustalania strategii żywieniowej dla osoby ze zwiększoną aktywnością fizyczną?
Rodzaj i intensywność treningu.
- Długość wykonywania ćwiczeń.
- Porę wykonywania aktywności fizycznej.
- Ilość treningów w ciągu dnia.
- Podział diety na dni treningowe i te bez treningu.
- Przekąski okołotreningowe z zachowaniem odpowiedniego odstępu od treningu.
- Odpowiednia podaż energii i makroskładników.
- Właściwe nawodnienie organizmu.
- Eliminacja używek.
- Wzbogacenie diety w produkty zawierające substancje wspomagające organizm osoby aktywnej fizycznie.
Jako Dietetyk4u, opracowuje indywidualne plany żywieniowe dla sportowców, uwzględniając również ich stan zdrowia i etap treningów. Szczegółowo rozpisuję jadłospis, z określeniem godzin oraz wagi porcji.
W trakcie treningu wytrzymałościowego głównym źródłem energii dla Twojego organizmu są węglowodany oraz tłuszcze dostarczone wraz z pożywieniem bądź czerpane ze zgromadzonych rezerw w tkance tłuszczowej oraz pod postacią glikogenu w mięśniach i wątrobie. W przypadku nieodpowiedniego odżywienia organizm czerpie energię z białek oraz aminokwasów – zamiast wykorzystywać je na cele budulcowe oraz na rozrost masy mięśniowej. Dlatego musisz koniecznie zadbać o to, co trafia na Twój talerz – zarówno przed treningiem, jak i po treningu.
W dyscyplinach siłowych należy przede wszystkim zwiększyć podaż pełnowartościowego białka, jak również zadbać o odpowiedni rozkład posiłków w ciągu dnia. Podstawowe zasady diety na rozbudowę masy mięśniowej, to głównie właściwa Ilość posiłków i odpowiedni czas ich spożywania. Należy jeść 5-6 posiłków dziennie, o nie za dużej objętości (by nie obciążać żołądka), co ok. 2,5-3 godziny. Pierwszy posiłek powinien być spożyty do godziny po przebudzeniu, ostatni na 2-3 godziny przed położeniem się spać. Nie można omijać posiłków, organizm potrzebuje stałego dowozu energii!