Diety
DIETA DLA KOBIET W CIĄŻY
Ciąża jest okresem szczególnego wysiłku dla organizmu matki. Serce, nerki i wątroba są bardziej obciążone, zwiększa się objętość krwi, pojemność płuc, zwiększają się też zapasy tkanki tłuszczowej. Aby podołać tym wszystkim zmianom, organizm kobiety w ciąży potrzebuje diety bardzo dobrze zbilansowanej.
Dieta na pierwszy trymestr ciąży powinna gwarantować odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych rozwijającemu się intensywnie maleństwu. Pierwszy trymestr to przede wszystkim tworzenie się wszystkich tkanek dziecka, mimo niewielkiego rozmiaru płodu maluch ma już ukształtowane wszystkie narządy. Na początku najważniejsze jest uświadomienie sobie, co jeść w ciąży.
Pod względem odżywiania dieta na pierwszy miesiąc ciąży zasadniczo nie różni się od diety w trzecim czy siódmym miesiącu. Ważne, aby wiedzieć, jakie produkty wybierać częściej i jak je przygotowywać, co pić, a czego unikać. Już od pierwszego miesiąca należy unikać kaw, napojów alkoholowych i energetyzujących, o odstawieniu innych nałogów nie wspominając.
Średnio waga kobiety po trzech miesiącach ciąży wzrasta o 1,5 – 2,5 kg. Dieta w pierwszym okresie ciąży powinna uwzględniać różnorodne, zdrowe i świeże posiłki sporządzone z produktów z każdej z 5 grup: produkty zbożowe i ziarna, owoce i warzywa, nabiał, mięso i ryby. Przy tym należy pamiętać, żeby nie zmuszać się do jedzenia tego, na co nie ma się ochoty. Ciąża ma być przyjemnością, a nie wywoływać straszne wspomnienia restrykcyjnej diety. Należy pić duże ilości wody niegazowanej średnio zmineralizowanej, soków owocowych i mleka (nawet do 6-8 szklanek płynów dziennie). Co ważne, ograniczać słodycze, które są jedynie źródłem cukru i chwilowej przyjemności, a niepotrzebnie dodają tkanki tłuszczowej.
Warto przygotowywać posiłki w domu, korzystając ze świeżych produktów.
Gdy rozpocznie się drugi trymestr ciąży kobieta musi ostrożnie prowadzić swoją dietę. W tym okresie dziecko rozwija się bardzo szybko, kształtuje się wiele jego tkanek, powiększają się piersi i macica kobiety, a także wzrasta ilość krwi. kobieta może spożywać większe ilości błonnika, który zawarty jest w warzywach i owocach. Ponieważ organizm nie jest w stanie kumulować witamin, codziennie trzeba mu je dostarczać. Surowe owoce i warzywa dostarczają witaminy C, która potrzebna jest, by łożysko było mocne, poza tym podnosi ona odporność i ułatwia przyswajanie żelaza. Papryka, kapusta, oleje roślinne, marchewka są doskonałym źródłem witaminy E, a pełnoziarniste produkty zbożowe – witamin z grupy B. Są one bardzo ważne także dla skóry, by była elastyczna. Nadal należy spożywać duże ilości surowych zielonych warzyw – sałata, szpinak, brokuły – by dostarczać organizmowi kwas foliowy.
Chude mięso jest doskonałym źródłem żelaza, lepszym niż produkty roślinne. Jeśli ciężarna nie je mięsa, warto aby spożywała szpinak lub suszone morele.
Kobieta powinna pić 2 litry wody niegazowanej.
Przyszła mama potrzebuje około 300 kcal więcej niż przed ciążą. W drugim trymestrze u niektórych pań wykryta zostaje cukrzyca ciążowa lub nadciśnienie, które wymagają specjalnej diety. Jako doświadczony Dietetyk4u, zajmuję się również takimi przypadkami jak dieta dla kobiet w ciąży.
Trzeci trymestr ciąży to jeszcze intensywniejszy wzrost dziecka oraz powolne przygotowanie mamy do porodu. Ważne jest, aby nie dopuścić do anemii, dlatego szczególnie ważnymi składnikami żywności stają się: żelazo , kwas foliowy, witamina B12, witamina C. Należy wtedy jeść więcej mięs, jajek, ryb, świeżych zielonych warzyw i owoców leśnych lub cytrusów. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu mamy zwiększa się o kolejne300-400 kcal dziennie. W trzecim trymestrze najczęściej panie narzekają na silna zgagę – w takim wypadku dieta powinna być lżejsza- i zaparcia – należy wtedy zwiększyć ilość błonnika pokarmowego oraz płynów w diecie.
Ostatni okres ciąży to również pytania o to, jak się odżywiać po porodzie i podczas karmienia piersią. Jeżeli u dziecka nie obserwujemy żadnych dolegliwości ,jak kolki, bóle brzuszka, wysypki, nie musi to być dieta eliminacyjna, tylko lekko strawna. Jeśli jednak lekarz każe mamie unikać niektórych produktów, to warto zgłosić się do dietetyka po poradę, aby nie zaszkodzić sobie zbyt restrykcyjnym żywieniem.